Leżakujące ciasto piernikowe

Zapachniało świętami… a to dzięki temu, że przygotowałam ciasto na pierniki. Takie niezwykle ciasto bo leżakujące, a raczej dojrzewające. Potrzebuje ono kilka tygodni aby nabrać swojej piernikowej mocy.

Dojrzewające ciasto piernikowe

Dojrzewające ciasto piernikowe

Pierniki z niego wychodzą pyszne. Przepis wyszukałam już kilka lat temu i pierniki z niego wykonane powoli staja się tradycja na naszym świątecznym stole. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie wymaga zbyt dużej ilości czasu.

Przepis mam ze strony  www.beawkuchni.com/2010/10/ciasto-na-pierniczki.html   lubię tam od czasu do czasu zaglądać..

Moje ciasto jest zrobione z połowy składników

I najważniejsze im dłużej ciasto dojrzewa tym pierniczki są lepsze, u mnie jak zwykle wszystko na ostatnią chwilę 😉

 

Leżakujące ciasto piernikowe

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 25 dkg miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 12 dkg masła
  • 50 dkg maki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1 przyprawa do piernika ( użyłam firmy Prymat)
  • do smarowania pierników
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.

  2. Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
  4. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
  5. Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).
  6. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

  7. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

Published on by

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *