Zupa marchwiowo-dyniowa

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na moją ulubiona zupę. To od niej zaczęła się moja przygoda z dynią. To nie doceniane warzywo w kuchni polskiej, okazuje się być bombą witaminową. Nadaje się nie tylko do zup, ale też do ciast, napojów i wszelkiego rodzaju dań głównych.  Można ją łączyć z mięsami, makaronami, piec, dusić, smażyć i zawsze smakuje dobrze.

Zupa ta podbiła nie tylko moje serce, a raczej żołądek, ale także moich najbliższych :) jej plusem jest nie tylko smak, ale również prostota wykonania. Jest sycąca i co najważniejsze rozgrzewająca, idealna na chłodne, jesienne wieczory.

Przepis mam wycięty z jakiejś bardzo starej  gazety, niestety nie pamiętam z jakiej…

Zupa marchwiowo-dyniowa

 

Szybkie zupy!

Składniki

  • 50 dkg miąższu z dyni
  • 15 dkg salami z papryką
  • 20 dkg obranej marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 1 l bulionu
  • 20 dkg serka topionego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • nać pietruszki
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 20 mni
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Miąższ dyni i salami kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki, obraną cebule i czosnek szatkujemy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej dynię, marchewkę, cebulę i czosnek. Dusimy na małym ogniu przez ok.5 minut. Dodajemy imbir i gorący bulion. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż zmiękną kosteczki dyni. Dodajemy do zupy podzielony na płatki ser topiony i miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy kostki salami i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego :)

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. Jamnicza Kuchnia 5 listopada 2014 at 09:30 Reply

    Energetyzujący kolor :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


4 × = dwadzieścia cztery