Sałatka z papryki i ogórka z fetą

Ostatnio wypróbowałam przepis, który długo zalegał w czeluściach mojego zeszytu. Jest to przepis na sałatkę, która bardzo dobrze smakuje z grillowanymi mięsami.

Sałatka kusi swymi kolorami, ale nie wątpliwie jej walorem jest dresing, który nadaje jej charakteru. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wymaga jedynie dużej ilości krojenia ;).

Sałatka z papryki i ogórka z fetą

Sałatka z papryki i ogórka z fetą

Na kolację podałam sałatkę z pieczonym kurczakiem. Chrupiące warzywa podkreślały smak  mięsa.

Sałatka jest pyszna, ale też i zdrowa. Okazuje się, że papryka to warzywo, które wzmacnia siły witalne i poprawia libido.  Jest bogata w witaminę C oraz beta-karoten, który nadaje skórze piękny i zdrowy wygląd oraz sole mineralne – zwłaszcza potas i wapń. Spożywanie papryki pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona zawiera bardzo dobre źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które znane są jako witaminy płodności i młodości. Papryka żółta i czerwona zawierają nawet 4 razy więcej witaminy C niż cytryna.

 

 
Dania dobre dla skóry

Sałatka z papryki i ogórka z fetą

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • odrobina oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Paprykę i ogórka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory i oliwki kroimy na ćwiartki. Ważne jest, żeby krojone warzywa miały mniej więcej tę samą wielkość. Wrzucamy wszystko do miski i przygotowujemy dresing. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do oliwy, octu i musztardy, doprawiamy oregano,  solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Polewamy gotowe warzywa i delikatnie mieszamy. Na koniec kroimy fetę mniej więcej w kostkę tej samej wielkości. Dodajemy do sałatki i bardzo delikatnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje z grillowanym mięsem, ale równie dobrze komponuje się z pieczonym kurczakiem.

  2. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *