Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

Kiedy pustka w głowie, a w lodówce nie wiele, dobrym pomysłem jest risotto. Do podstawowego przepisu można dodać praktycznie wszystko i za każdym razem smakuje inaczej.  To włoskie danie lubię za jego kremową konsystencję i łatwość w wykonaniu.

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

U mnie na obiad dzisiaj będzie risotto z porem, pieczarkami i zielonym groszkiem. Danie to podałam z grillowaną piersią z indyka.

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

 

Mascarpone Karnawał 2014

Składniki

  • 40 dkg ryżu do risotto Arborio
  • 1 por
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • szczypiorek
  • 0.5 l bulionu
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • starty parmezan
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 20 -30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Pokroić pieczarki oraz por i dodać do roztopionego masła na głębokiej patelni. Do podsmażonych warzyw dodać oliwę i wsypać  ryż, smażyć przez chwilkę mieszając. Wlać białe wino, dodać chochlę bulionu i mieszać aż do wchłonięcia. Czynność powtarzać przez ok. 20 min do czasu zmięknięcia ryżu. Pod koniec dodać zielony groszek, 2 łyżki mascarpone i parmezan oraz przyprawy wszystko razem wymieszać, jeszcze chwileczkę gotując. Gotowe danie posypać parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− osiem = 1