Mielone z warzywami zapiekane w tortilli

Mięso mielone, zwłaszcza z indyka już od jakiegoś czasu gości w naszym jadłospisie.  Można z niego przyrządzić naprawdę wiele dań. Zapiekanki, klopsiki, sosy do makaronu możliwości są nieograniczone. Dzisiaj przygotowałam mielone z warzywami zapiekane w tortilli.

Mielone z warzywami zapiekane w tortilli

Mielone z warzywami zapiekane w tortilli

Smak duszonych warzyw i mięsa w połączeniu z wyraźnym sosem pomidorowym zapieczone w tortilli pod jajkiem posypanym przyprawami mmmmmyyy pychotka :)

I nadarzyła się okazja, żeby wykorzystać moje nowe naczynka do zapiekania…

Mielone z warzywami zapiekane w tortilli

Mielone z warzywami zapiekane w tortilli

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych

Składniki

  • 2 placki tortilli
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 50 dkg mięsa mielonego indyczego
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • oliwa z oliwek
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Na patelnie wlać odrobinę oliwy dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Dusić razem z pokrojoną papryką. Dodać mięso mielone i cukinię przyprawić do smaku  wymieszać  i nadal dusić. Na koniec dodać pomidory i przecier. Gotować do czasu zredukowania płynu. Naczynia do zapiekania posmarować oliwą i wyłożyć plackami tortilli. Na placki nałożyć gotowy sos, rozbić po dwa jajka posypać sola pieprzem i posiekana natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 min.

Smacznego :)

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. Kulinarne Inspiracje 3 lutego 2014 at 19:47 Reply

    pyszności! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× 6 = pięćdziesiąt cztery