Pizza i warsztaty kulinarne z dziećmi

Nie ma to jak domowa pizza, a pizza upieczona samodzielnie przez dzieci… bezcenna.

Na warsztatach kulinarnych, które prowadzę w „Hejmo Akademi Twórczego Rozwoju”  hejmo-akademia.pl , dzieci same wykonują potrawy od początku do końca. Przesiewają, ugniatają, kroją, mieszają, wałkują, a przy tym liczą, poznają nowe słowa, łączą nowe smaki, rozwijają swoje zdolności manualne i ćwiczą pamięć. Poznają smaki i potrawy z różnych zakątków naszego globu,  „podróżując” po kulinarnej mapie świata. A w oczekiwaniu na potrawy mogą się pobawić w pokoju zabaw. Na koniec zajęć oczywiście następuje konsumpcja przygotowanych własnoręcznie potraw.

Przygotowanie ciasta na pizze

Przygotowanie ciasta na pizze

Naszą pizze zaczęliśmy od przygotowania ciasta. Oczywiście musiało być na bazie drożdży z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Wyrabianie ciasta sprawiało dzieciom dużą radochę 🙂

Komponowanie pizzy

Komponowanie pizzy

Kiedy ciasto wyrosło, nadszedł czas na wałkowanie i komponowanie własnej pizzy. Mali kucharze wybierali ulubione składniki i przyprawy wieńcząc dzieło dowolnym serem. Tym razem nie obeszło się bez pomocy rodziców 😛

ta da...

ta da…

A oto gotowe, upieczone dzieła małych kucharzy. Takiej pizzy nie dostaniecie w żadnej pizzerii 😉

mmmmmyyy... pycha :)

mmmmmyyy… pycha

I na koniec musiało nastąpić spróbowanie gotowego dania 🙂

 

A oto przepis na domową małą pizze…

Pizza i warsztaty kulinarne z dziećmi

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 1
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 szklanka maki
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy – u mnie gotowy z kartonu
  • ulubione składniki do pizzy ( szynka, bekon, papryka, pieczarki itp…co kto lubi)
  • tart żółty ser

Przygotowanie:

  1. Drożdże ucieramy w wysokim naczyniu z cukrem i dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy make do miski, dodajemy sól i razem mieszamy. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, delikatnie mieszamy ręką, dodajemy troszkę ciepłego mleka i oliwę z oliwek. Wszystko razem delikatnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto nie che się wyrobić dolewamy odrobinę mleka, cały czas ugniatając  ręką. Ciasto jest gotowe, gdy odkleja się od dłoni. Gotowe nakrywamy ściereczką, żeby nie wyschło i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Kiedy powiększy swoja objętość, wyjmujemy z miski na stolnicę i delikatnie wałkujemy. Wkładamy do formy, smarujemy sosem i układamy ulubione składniki. Pieczmy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.

  2. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *