Ciasto bananowo-migdałowe ze śliwkami

Na chińskich ulicach

Czego to chińczyk na rowerze nie wozi… Z tego co widziałam rower to nieodłączny atrybut chińczyka no chyba, że ma skuter. Ale to na rowerze można rozłożyć straganik i sprzedawać np. banany, albo przewozić jakieś bardzo cenne pakunki, które można spieniężyć.

Na chińskich ulicach

Jadąc na rowerze można na chwilkę zatrzymać się przy ulicznej „budce” z jedzeniem na śniadanko na przykład. A kiedy już rower będzie wysłużony to bardzo dobrze sprawdza się jako tyczka dla miejskiej roślinności.

Na chińskich ulicach

Na chińskich ulicach

 

 

 

 

 

 

 

 

Należy jednak pamiętać, że obowiązuje rowerowa moda, czyli taka, która chroni ciało przed promieniami słonecznymi. Bo opalony chińczyk to chory chińczyk…

 

Na chińskich ulicach

Na chińskich ulicach

Rowery i skutery mają pierwszeństwo przed autami i posiadają swoje pasy na ulicach.

Na chińskich ulicach

Na chińskich ulicach

 

 

A kiedy dojedzie się już do stacji metra, swój pojazd zostawia się na parkingu typu „parkuj i jedź” i dalej metrem w drogę do pracy…

"Parkuj i jedź" dla skuterów i rowerów

„Parkuj i jedź” dla skuterów i rowerów

 

 

 

 

I tak to wspomnienia z pobytu w Chinach stały się dla mnie dzisiaj inspiracją do upieczenia ciasta bananowo – migdałowego ze śliwkami. Ciasto to nie ma nic wspólnego z tym bardzo zaskakującym krajem. Po prostu przypomniały mi się banany różnych rozmiarów na rowerze :)

Bananowy rower :)

Bananowy rower

 

 

Ciasto pachnie migdałami i wanilią, jest wilgotne w środku, a śliwki nadają charakterystycznej kwaskowatości, która równoważy się z mdłym bananem.

Ciasto bananowo - migdałowe ze śliwkami

Ciasto bananowo – migdałowe ze śliwkami

 

 

 

 

Bea dziękuję za przepis – moja wersja jest modyfikacją oryginalnego przepisu.

 

 

Ciasto bananowo - migdałowe ze śliwkami

Ciasto bananowo – migdałowe ze śliwkami

Składniki

  • 3 sztuki mocno dojrzałych bananów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 dkg cukru trzcinowego - zmielonego
  • 50 mln mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cytrynówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki orkiszowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 10 dkg drobno zmielonych migdałów
  • 5 dkg płatków migdałowych - do posypania ciasta
  • 6 śliwek węgierek
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: ok. 1 godz
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Banany pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z cytryny na gładka masę, wymieszać z cukrem. Dodać mleko, cytrynówkę, jajko, cukier waniliowy i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać suche składniki i połączyć je z masą bananową - wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki, zamieszać. Przełożyć ciasto do keksówki. Udekorować pozostałymi śliwkami, posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godz.

Smacznego :)

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 3 = sześć