Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

Długo na nią czekałam, bardzo długo… na naszą wymarzoną kuchnię. Nowe czyściutkie szafki, szuflady w których układam nasze liczne kubki, nieliczne talerze i garnek. Jak na razie jeden, ale już niedługo będzie mu towarzyszyła patelnia 🙂 Oprócz szafek mamy nową płytę grzewczą, zmywarkę z którą próbuję się zaprzyjaźnić i piekarnik, którego bardzo mi brakowało, oj bardzo.

I dzisiaj go wypróbowałam, okazało się, że z sukcesem  😀

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

 

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

 

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

Śliwki z morelami zapiekane pod kruszonką

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 morele
  • 10 śliwek – ja użyłam węgierek
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pół paczki cukru waniliowego, migdały, 1 łyżkę cukru kryształu i zagniatać palcami z masłem, aż mieszanina będzie miała konsystencje gruboziarnistego piasku. Gotową kruszonkę włożyć do zamrażalnika. Owoce umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Oprószyć skrobią kukurydzianą, cukrem oraz pozostałym cukrem waniliowym i wymieszać. Owoce przełożyć do naczyń do zapiekania i pokruszyć kruszonką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min. Deser podawać ciepły. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi 🙂

  2. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *