U nas dzisiaj mięsko mielone z grilla.
Grill króluje u nas już od marca. Czekając na nową kuchnię i sprzęty kuchenne zajadamy się grillowanymi warzywami i mięsem. Testując różne przepisy najbardziej smakowały nam kotlety mielone do których zrobiłam sos miętowy.
Mielone z grilla i sos miętowy
Składniki:
- Kotlety mielone
- 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam drobiowego)
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz do smaku
- Sos miętowy
- 2 łyżki suszonej mięty
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Do miski włożyć mięso mielone, dodać drobno posiekane zioła, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotleciki i położyć na rozgrzanego grilla. Grillować ok. 20-30 min, aż mięso będzie gotowe.
-
W tym czasie przygotować sos. Do miseczki wlać jogurt dodać miętę, przyprawy i dobrze wymieszać. Podawać z gotowym mięsem.
-
Smacznego 🙂
Tagi: grill, jajko, jogurt grecki, kolendra, mięso mielone, mięta, tymianek
Myślałam, że sos miętowy pasuję tylko do jagnięciny.
I nigdy ni robiłam go na bazie jogurtu, muszę spróbować 🙂
Ehh, burgery z grilla. Pyszności!