Już nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką wielką ochotę na szarlotkę, na taką prawdziwą szarlotkę… na kruchym cieście i posypaną cukrem pudrem. I upiekłam, ale o tym za chwilę…
Zanim przepis na szarlotkę, to troszkę o Krynicy -Zdrój gdzie spędziliśmy zeszłoroczne ferie zimowe. To były nie zapominane ferie… Krynica okazała się miejscowością bardzo otwartą na turystów. Z wieloma atrakcjami w ciągu dnia jak i wieczorem.
Za dnia szusowaliśmy po stoku…
a wieczorami spacerowaliśmy po miasteczku popijając wodę z Pijalni Głównej. Woda w smaku nie należała do najsmaczniejszych, nawet odwrotnie, ale ludzie przyjeżdżają z całej Polski już od wielu lat, żeby napić się wody, która pomaga leczyć ich choroby. Dlatego my też popijaliśmy tą wodę o niezbyt przyjemnym zapachu.
Zjadaliśmy się szarlotką w jednej z miejscowych kawiarenek. Szarlotka okazała się bardzo dobra, a jej przybranie nadawało dodatkowo smaku. Sama kawiarnia, była cichym i przytulnym lokalem, gdzie ciężko było znaleźć stolik, zwłaszcza przy oknie.
I wybraliśmy się na kulig 🙂 Sanie były ciągnięte przez konie po górskich lasach nad Krynicą. W nocy słychać było szum sań i rżenie koni, i dopiero przy blasku pochodni, można było dojrzeć jak długi jest kulig i jak pięknie konie wyglądają w poświacie pochodni.
A na koniec trasy czekało na nas ognisko i oczywiście kiełbaski z grzańcem 🙂 przy góralskiej muzyce na żywo.
Niestety nasze ferie zakończyły się pobytem w szpitalu i długotrwałą niechęcią do nart z mojej strony, ale miłe wspomnienia z kuligu i smak szarlotki z lodami pozostanie na długo.
I właśnie jak piekłam ostatnio „Szarlotkę najlepszą na świecie” to wspominałam naszą wyprawę do Krynicy. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś odwiedzimy to stare uzdrowisko nawet dla restauracji „Babcia Malina” – ale o niej to już w innym wpisie 🙂
Przepis na „Szarlotkę najlepszą na świecie” mam z serwisu Mniammniam
http://www.mniammniam.com/Szarlotka_krucha_najlepsza_na_swiecie-1670p.html
Podczas jej wykonywania niczego nie zmieniłam, dlatego podaję oryginalny przepis.
Nie wiem czy jest najlepsza na świecie, ale wyszła bardzo dobra i bardzo szybko się skończyła, nawet jeszcze ciepła. No ale przecież ciepła szarlotka jest najlepsza 🙂
Szarlotka najlepsza na świecie i Krynica-Zdrój
Składniki:
- Ciasto:
- 4 szklanki maki
- lyzeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki masla (kostka tutaj – 250g)
- 6 duzych zoltek
- 2 lyzki gestej kwasnej smietany
- Nadzienie:
- 8 kwaskowatych jablek, obranych
- pokrajanych na polplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 3 lyzki soku z cytryny
- 3 lyzki tartej bulki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
-
Ciasto:
- Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki dodać do maki i posiekać aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pól, zawinąć w folie i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
-
Nadzienie:
- Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
-
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna cześć ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
- Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić posypać tarta bułką wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga cześć ciasta.
- Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni.
- Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
- Pyszna zarówno ciepła jak i zimna.
-
Smacznego 🙂
Tagi: ciasto, cukier, cynamon, jabłka, kruche ciasto, szarlotka
taka szarlotka to wspomnienie dzieciństwa 😉
Pięknie tam!
Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/