Szarlotka najlepsza na świecie i Krynica-Zdrój

Szarlotka najlepsza na świecie

Szarlotka najlepsza na świecie

Już nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką wielką ochotę na szarlotkę, na taką prawdziwą szarlotkę… na kruchym cieście i posypaną cukrem pudrem. I upiekłam, ale o tym za chwilę…

Zanim przepis na szarlotkę, to troszkę o Krynicy -Zdrój gdzie spędziliśmy zeszłoroczne ferie zimowe. To były nie zapominane ferie…  Krynica okazała się miejscowością bardzo otwartą na turystów. Z wieloma atrakcjami w ciągu dnia jak i wieczorem.

Za dnia szusowaliśmy po stoku…

Stok narciarski Jaworzyna

Stok narciarski Jaworzyna

a wieczorami spacerowaliśmy po miasteczku popijając wodę z Pijalni Głównej. Woda w smaku nie należała do najsmaczniejszych, nawet  odwrotnie, ale ludzie przyjeżdżają z całej Polski już od wielu lat, żeby napić się wody, która pomaga leczyć ich choroby. Dlatego my też popijaliśmy tą wodę o niezbyt przyjemnym zapachu.

Pijalnia Główna

Pijalnia Główna

Zjadaliśmy się szarlotką w jednej z miejscowych kawiarenek. Szarlotka okazała się bardzo dobra, a jej przybranie nadawało dodatkowo smaku. Sama kawiarnia, była cichym i przytulnym lokalem, gdzie ciężko było znaleźć stolik, zwłaszcza przy oknie.

Szarlotka z owocami i lodami

Szarlotka z owocami i lodami

I wybraliśmy się na kulig :) Sanie były ciągnięte przez konie po górskich lasach nad Krynicą. W nocy słychać było szum sań i rżenie koni, i dopiero przy blasku pochodni, można było dojrzeć jak długi jest kulig i jak pięknie konie wyglądają w poświacie pochodni.

Z kopyta kulig rwie...

Z kopyta kulig rwie…

A na koniec trasy czekało na nas ognisko i oczywiście kiełbaski z grzańcem :) przy góralskiej muzyce na żywo.

Nie ma jak kiełbaska z ogniska :)

Nie ma jak kiełbaska z ogniska

Niestety nasze ferie zakończyły się pobytem w szpitalu i długotrwałą niechęcią do nart z mojej strony, ale miłe wspomnienia z kuligu i smak szarlotki z lodami pozostanie na długo.

I właśnie jak piekłam ostatnio „Szarlotkę najlepszą na świecie” to wspominałam naszą wyprawę do Krynicy. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś odwiedzimy to stare uzdrowisko nawet dla restauracji ”Babcia Malina” – ale o niej to już w innym wpisie :)

Przepis na „Szarlotkę najlepszą na świecie” mam z serwisu Mniammniam

http://www.mniammniam.com/Szarlotka_krucha_najlepsza_na_swiecie-1670p.html

Podczas jej wykonywania niczego nie zmieniłam, dlatego podaję oryginalny przepis.

Nie wiem czy jest najlepsza na świecie, ale wyszła bardzo dobra i bardzo szybko się skończyła, nawet jeszcze ciepła. No ale przecież ciepła szarlotka jest najlepsza :)

Szarlotka najlepsza na świecie

Szarlotka najlepsza na świecie

Szarlotka najlepsza na świecie

Szarlotka najlepsza na świecie

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki maki
  • lyzeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki masla (kostka tutaj - 250g)
  • 6 duzych zoltek
  • 2 lyzki gestej kwasnej smietany
  • Nadzienie:
  • 8 kwaskowatych jablek, obranych
  • pokrajanych na polplasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • 3 lyzki tartej bulki
  • cukier puder do posypania
  • Czas przygotowania: ok 1, 5 h
  • Czas gotowania: 1 h
  • Ilość porcji: 12
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki  dodać do maki i posiekać  aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pól, zawinąć w folie i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.

Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać  Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać  Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna cześć ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić  posypać tarta bułką  wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga cześć ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni.
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Pyszna zarówno ciepła jak i zimna.

Smacznego :)

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 3

  1. dorota 16 lutego 2013 at 21:19 Reply

    taka szarlotka to wspomnienie dzieciństwa ;)

  2. Anita 19 marca 2013 at 08:32 Reply

    Pięknie tam!

  3. Moje Kulinarne Rozterki 5 maja 2013 at 14:53 Reply

    Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


2 × = osiemnaście