Pikantne ciastka – w drodze po Hiszpanii

pikantne ciastka

pikantne ciastka

Czy lubię? Trudno powiedzieć…

Czy jestem oczarowana? Może tylko niektórymi miejscami…

Czy mam co wspominać? Tak – zwłaszcza te nie zapomniane chwile :P

Co mi się najbardziej podobało? Barcelona i Gaudi :) i zmieniający się krajobraz za oknem

Kiedy dużą część czasu  spędza się w aucie, przemieszczając się z jednego miejsca w drugie, ważną rolę odgrywa to co mija się po drodze. Na szczęście podróżując po hiszpańskich drogach mieliśmy możliwość podziwiania różnorodnych krajobrazów.

hiszpańskie krajobrazy

hiszpańskie krajobrazy

Zauważyłam jedno: tam każdy skrawek ziemi jest wykorzystany, nie ma  ziemi która by leżała odłogiem i nic na niej nie rosło, albo się nie pasło. Mijaliśmy łany słoneczników, już powoli przekwitających, pola na których rosło zboże już w większości wykoszone.

hiszpańskie krajobrazy

hiszpańskie krajobrazy

Gaje oliwne i ogrody w których rosły migdałowce. Widzieliśmy łąki, na których pasły się prawdziwe hiszpańskie byki, wyglądały groźnie, ale w sumie to się nie pasły tylko leżały pod drzewami chowając się przed palącym słońcem.

wszechobecne wiatraki

wszechobecne wiatraki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiatraki wyrastały ze wszystkich stron, mniejsze, większe, ale zawsze w dużej ilości produkując energię dla najbliższych miasteczek. To kraj, który wykorzystuje to co mu natura daje czyli: słońce i wiatr.

widok na Samosierre

widok na Samosierre

 

 

 

 

 

 

 

 

gdzieś po drodze

gdzieś po drodze

Słońce daje się czasami mocno we znaki dlatego najlepszym schronieniem dla kierowców są stacje benzynowe gdzie można się ochłodzić w klimatyzowanym lokalu i zjeść coś  pysznego. I tak trafiliśmy na  Pikantne ciastka na które dzisiaj zapraszam. Przepis pochodzi z książki ”Wielka księga kuchni europejskiej”.

 

Pikantne ciastka

Pikantne ciastka

 

Składniki

  • gotowe francuskie ciasto
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • mielony biały pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 średni pomidor
  • 1 papryka ( ja użyłam żółtej)
  • czarne oliwki
  • twardy żółty ser
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: ok. 20 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć na blasze. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z chilli, tymiankiem, szczyptą pieprzu i oliwą z oliwek. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ósemki, paprykę w paski, a oliwki na pół. Środek każdego ciastka posmarować oliwą z przyprawami, na wierzchu układać kawałki pomidora, papryki i oliwki oraz plasterek sera. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać na zimno lub na ciepło udekorowane pietruszką.

Smacznego :)

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


7 + osiem =