Naleśniki gryczane z alpejskiej Wenecji

Annecy to urokliwa miejscowość, położona we Francji w bliskiej odległości od Alp nad jeziorem d’Annecy, gdzie zachował się klimat średniowiecznego miasteczka. Kanały oraz liczne mosty, które przecinają stare miasto, sprawiły, że jest ono nazywane alpejską Wenecją.

Kanały w Annecy

kanały w Annecy

kanały w Annecy

kanały w Annecy

Pastelowe kamienice tętniąc życiem i średniowieczny zamek tworzą wyjątkowy krajobraz. Podobno w miasteczku jest najładniej jesienią, my byliśmy w środku lata i też było bardzo ładnie 🙂 Udało nam się opłynąć jezioro na statku i podziwiać góry, poleżeć nad brzegiem na zielonej trawce i cieszyć się błękitem wody i nigdzie się nie śpieszyć…

widok z jeziora d'Annecy

widok z jeziora d’Annecy

 

widok z jeziora na zamek i starówkę

widok z jeziora na zamek i starówkę

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

miejscowe restauracje

miejscowe restauracje

 

A w porze obiadowej znaleźliśmy stolik w jednej z restauracji znajdujących się na starówce. W tym miejscu muszę dodać, że znaleźć  stolik w restauracji, zwłaszcza dobrej i to w porze obiadowej, nie jest wcale takie łatwe we Francji. Tam chyba wszyscy chodzą do restauracji i delektują się miejscowymi przysmakami nigdzie się nie śpiesząc 🙂 W końcu jak udało nam się zamówić  zjedliśmy wyjątkowe naleśniki z mąki gryczanej z miejscowym serem i szynką, popijając Cydrem czyli przefermentowanym sokiem z dojrzałych jabłek.

Annecy to jedno z miejsc, które na długo zostanie w mojej pamięci. Mimo tłumów na uliczkach naprawdę tam odpoczęłam. Być może sprawiła to bliskość gór i jeziora i bijący od nich spokój, albo brak pośpiechu u mieszkańców i średniowieczna atmosfera, a może smak naleśników 🙂

Próbowałam odtworzyć smak tych naleśników, po części mi się udało. Poniżej prezentuję przepis.

naleśniki z mąki gryczanej

naleśniki gryczane z alpejskiej Wenecji

Naleśniki gryczane z alpejskiej Wenecji

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 6
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • 6 plasterków ulubionej szynki
  • ulubiony ser pleśniowy
  • mieszanka sałat
  • ulubione kiełki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki (jeżeli będzie za rzadkie to dodać mąki). Smażyć na dobrze nagrzanej patelni na oliwie. Naleśniki powinny być grubsze. Na gotowe naleśniki położyć plasterek szynki i sera dodać kiełki i zawinąć. Sałatę pokropić oliwą doprawić ulubionymi przyprawami. Na gotową sałatę układać zawinięte naleśniki posypać szczypiorkiem i zajadać 🙂

  2. naleśniki z mąki gryczanej

  3. Smacznego 🙂

  4.  

Published on by

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *