Risotto z Mediolanu

risotto z Mediolanu

risotto z Mediolanu

 

autostrada do Mediolanu

gdzieś na autostradzie do Mediolanu

W sumie przez przypadek, trochę niechcący, no dobrze bardziej chcący niż niechcący, zjechaliśmy z trasy i odwiedziliśmy Mediolan. I mogłam zacytować „Jesteśmy w Mediolanie!”.

Cóż mimo niezbyt ładnej pogody, a właściwie to chłodnej i deszczowej, spacerowaliśmy uliczkami tego włoskiego miasta. Mediolan, centrum mody i finansów jest bardziej elegancki niż ładny. Jest przemysłową stolicą Włoch.

Wąskie ulice, skutery, rowery, nie są tak liczne jak na południu Włoch, ale dzięki nim czuć klimat tego wyjątkowego kraju.

ulicami Mediolanu

ulice Mediolanu

Mediolan to nie tylko światowa stolica mody, gdzie można sobie pospacerowć i zrobić zakupy, ale także miasto z wielkimi dziełami architektury, a w śród nich gotycka katedra najeżona sterczynami.

katedra gotycka w centrum mediolanu

Katedra w Mediolanie

 

Jest to jedna z największych gotyckich świątyń, położona w samym centrum Mediolanu. Jej najbardziej niezwykłą częścią jest dach, najeżony 135 sterczynami, niezliczonymi rzeźbami i gargulcami. Na fasadzie mieszają się różnorodne style od gotyku, poprzez renesans, aż po klasycyzm.

Salon Mediolanu

 

 

Z Plazza del Duomo czyli placu na kturym stoi katedra, jest bezpośrednie wejście do reprezentacyjnego pasażu handlowego zwanego Salonem Mediolanu – il Salotto di Milano. Pasaż ma plan krzyża, a usytuowany centralnie ośmiobok zdobią mozaikowe wyobrażenia czterech kontynentów.

 

 

 

 

szklany dach

szklany dach pasażu handlowego

 

Znajdują się tam eleganckie sklepy, kawiarnie, ale moją uwagę najbardziej przykuł dach, zbudowany ze szkła i metalu, tak niecodziennego połączenia, za czasów powstawania tego budynku, jeszcze nie widziano. Dach stanowi jakby ukoronowaniem dzieła.

 

Czym byłaby wyprawa bez spróbowania serwowanych potraw? Dlatego właśnie skusiłam się na risotto – tradycyjna włoska potrawa znana niemal na całym świecie. Można je podawać na różne sposoby i łączyć z różnymi składnikami. Dzisiaj proponuje risotto mediolańskie z małą ilością składników i proste do zrobienia.

składniki do risotta

podstawowe składniki do risotta mediolańskiego

1 cebula, 1 szklanka ryżu,1 szklanka białego wina, 3 łyżki masła, 2 szklanki wywaru drobiowego, sól, mielony pieprz, szczypta szafranu, 2 łyżki startego parmezanu

 Cebule drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na połowie masła, zalewamy winem, pieprzymy, solimy i gotujemy do czasu, aż płyn się do polowy zredukuje.

Wsypujemy ryż, mieszamy, gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy wywar drobiowy z rozpuszczonym w nim szafranem, ale tylko tyle aby przykryć ryż. Gotujemy dopuki ryż nie wchłonie płynu, wtedy znów dolewamy wywar, czynność powtarzamy, aż ryż zyska kremowa konsystencję – ok. 30 min.

risotto mediolańskie

risotto mediolańskie

Dodajemy pozostałe masło, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy zaraz po przygotowaniu, posypujemy startym serem i pietruszką.

Jest to podstawowy przepis można go urozmaicić dodając np. szynkę, grzyby lub pomidory.

Smacznego :)

 

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× jeden = 6