Śniegowiec i Iglica Południa w francuskich Alpach

Iglica Południa

Iglica Południa

Z góry wszystko wygląda inaczej, a z bardzo wysokiej góry zupełnie inaczej. Przekonaliśmy się o tym będąc na Iglicy Południa – jednym ze szczytów a Alp w masywie Mont Blanc.

Na Iglicę wyjechaliśmy kolejką z  Chamonix we Francji – miasteczka położonego u stóp Alp, gdzie w 1924 odbyły się pierwsze Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Kolejka jest jedną z najdłuższych na świecie i jeżeli ktoś posiada lęk wysokości to zdecydowanie odradzam taki przejazd.

Wyjazd Kolejką na Iglicę Południa

Wyjazd kolejką na Iglicę Południa

Końcowy etap podróży kolejką

Końcowy etap podróży kolejką

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznam się, że niezbyt komfortowo czułam się zamknięta w  szklanym wagoniku wiszącym na linach na wysokości 3802 m.n.p.m. i kołyszącym się na wszystkie strony.  Po podroży trwającej 20 min, kolejnym etapem był przejazd windą ok. 40 m wewnątrz góry.

I dotarliśmy na taras widokowy 🙂

Pogoda na szczęście dopisywała nam tym razem, i naszym oczom ukazał się niezapominany widok…

Alpy - widok z Iglicy Południa

Alpy – widok z Iglicy Południa

Alpy - widok z Iglicy Południa

Alpy – widok z Iglicy Południa

szczyty Alp w śniegu i spowite chmurami, a na śniegu alpiniści próbujący zdobyć Mont Blanc…

W drodze na szczyt

W drodze na szczyt

a Mont Blanc wygląda na bardzo niepozorną górę, zapraszającą swoją łagodnością i niepozornym wzrostem, ale jak już pisałam wcześniej, z góry wszystko wygląda inaczej…

Mont Blanc

Mont Blanc

Śniegowiec

Śniegowiec

 

 

I te wspomnienia z Alp były dzisiaj dla mnie kuchenną inspiracją. Góry w śniegu i chmurach wyglądały tak pysznie… dlatego zapraszam Was na Śniegowca – przepis dawno zapomniany mam od mojej mamy.

 

 

Śniegowiec i Iglica Południa w francuskich Alpach

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 10 dkg cukru pudru
  • 15 dkg mąki
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 12 dkg cukru pudru
  • 25 dkg masła
  • Piana:
  • 5 białek
  • 20 dkg cukru kryształu
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać wodę, zamieszać. Z białek i cukru ubić pianę. Pianę przełożyć do utartych żółtek, dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie zamieszać. Piec ok. 15-20 min do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

  2. Masa: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, kiedy będą gotowe dodać mąkę. Żółtka dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gotowy budyń wystudzić. Zimny utrzeć z masłem.

  3. Piana: Białka ubić , dodawać do ubitych białek po łyżeczce cukru, dodać sok z cytryny i ciągle ubijać na parze.

  4. Przekrojony placek przełożyć masą, a na wierzch dać pianę i ozdobić kakaem i piórkami czekolady.

  5. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. gin 8 stycznia 2013 at 17:16 Reply

    Faktycznie wygląda jak ośnieżona góra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *