Kwaśnica – górami zainspirowana

Za górami za lasami…

Lubię chodzić po górach. Spacerować po ścieżkach wytyczonych dawno, bardzo dawno temu, wydeptanych  przez tysiące ludzkich stóp. Idziesz przed siebie i z każdym krokiem odkrywasz nowe widoki ukryte za zakrętem lub za kolejną górą.

W drodze do celu

Podczas takich wędrówek czuję się malutka, bardzo malutka. Góry mnie zachwycają, ale jednocześnie przerażają swoim majestatem i niedostępnością. To tam można sprawdzić siebie, swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Pokonać swoje lęki i dojść do wyznaczonego celu, udowodnić sobie, że jednak mogę, potrafię i dam radę, mimo zmęczenia oraz trudności.

A na szczycie czeka nagroda :) Piękne widoki i satysfakcja, oto jestem! dotarłam :)

Na szlaku

Ale nie zawsze szczyty są celami, wędrując dolinami też można się zachwycić i podziwiać piękno Matki Natury, a wtedy celem jest schronisko. Gdzie można odpocząć i zjeść coś ciepłego, dobrego i dającego siłę na dalszą drogę.

Zainspirowana pobytem w jednym z tatrzańskich schronisk mam dla was przepis zaczerpnięty z „Kuchni polskiej” M. Wasilewskiej na Kwaśnicę – z moją małą modyfikacją.

Kwaśnica

Kwaśnica

Składniki

  • 35 dkg żeberek wieprzowych
  • 15 dkg surowego wędzonego boczku
  • 25 dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 1/2 łyżki kminku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • Czas przygotowania: ok. 1,5 h
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Grzyby opłukać i namoczyć , żeby zmiękły. Żeberka opłukać, zalać wodą, dodać kapustę, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i boczek, liść laurowy i kminek. Gotować aż żeberka będą miękkie. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodać do zupy ugotowane wcześniej grzyby i ugotowane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz zasmażkę.

Zasmażka: mąkę wsypać na rozgrzana patelnię. Kiedy tylko mąka zacznie ciemnieć, dodać masło i zmniejszyć ogień. Gdy masło się rozpuści, zasmażka jest gotowa.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


5 + pięć =