Paella z kurczakiem

 

paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem

Hiszpania

ok. 1,5 szklanki ryżu, 40 dag kurczaka,10 dag kiełbasy w plasterkach, kukurydza i czerwona fasolka z puszki, czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu warzywnego, 5 łyżek oliwy, szczypta szafranu,sól, pieprz

Paprykę pokroić w paseczki, cebulę i czosnek – posiekać. Kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć na oliwie rozgrzanej na dużej patelni. Wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, paprykę, cebulę, czosnek, kukurydze i fasolkę. Składniki wyjąć.

Na patelnię wsypać ryż. Smażyć, mieszając, 3-4 minuty, aż ryż będzie szklisty. Wlać gorący bulion, wsypać szafran, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na wierzchu rozłożyć obsmażone składniki, wymieszać i dusić, aż wyparuje cały płyn. Przykryć, wstawić na 10minut do ciepłego piekarnika. Udekorować oliwkami i listkami bazylii.

Do paelli koniecznie vino tinto – czyli hiszpańskie czerwone wino 🙂

Smacznego 🙂

Tagi: ,

1 komentarz

  1. Steve Stain 23 listopada 2012 at 21:12 Reply

    Dzieki za ten wpis! Jest super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *