Śniegowy piernik w bajkowym świecie

Zamek Królewski w bajkowej oprawie

Czy to bajka czy nie bajka…?

Tegoroczna wielka iluminacja na Starym Mieście w Warszawie zrobiła na mnie ogromne wrażenie… ale chyba nie tylko na mnie, w śród tłumu jaki zebrał się na Placu Zamkowym słychać było „ochy” i „achy”. I w cale się nie dziwie :) w pewnym momencie Zamek Królewski ukazał się jak całkiem inny zamek, jak taki prawdziwy zamek z bajki, a wszystko dzięki pięknemu oświetleniu. Na fioletowym tle ścian migotało tysiące śnieżynek różnej wielkości, które wyglądały jakby spadały, jakby padał prawdziwy śnieg, eh szkoda, że na prawdę nie padał…

Zamek Królewski

I ta ogromna choinka, która stoi przed wejściem do zamku. W tym roku ubrana w ciepłe kolory fioletu i złota, mieniące się w mroku, a pod choinką ogromne prezenty i cukierki i dzieci  wpatrzone w nią z wielkimi oczami pełnymi zachwytu, ale nie tylko na maluchach robiła wrażenie. Na nas też zrobiła…

Choinka na Placu Zamkowym

Ogromna choinkowa bombka

 

Ale najbardziej podobała nam się bombka. Choinkowa bombka do której można było wejść i zobaczyć zwisające sople. Chyba nikt nie przeszedł obok niej obojętnie :)

Bajkowy Świat – nazwa wielkiej iluminacji w Warszawie – naprawdę okazał się bajkowy… już nie mogę się doczekać jak spadnie śnieg i znowu się tam wybierzemy, podziwiać bombkę, zamek i pięknie oświetlony Trakt Królewski.

I właśnie ten wieczorny spacer był dla mnie inspiracją do upieczenia piernikowego ciasta na którym widnieje śnieżynka, tak jak na Zamku Królewskim :)

 

Śniegowy piernik

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 przyprawy do pierników
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka, jogurtu lub kefiru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka dżemu
  • dowolne bakalie ( ja dodałam rodzynki, skórkę pomarańczową i morele)
  • polewa czekoladowa
  • Lukier
  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednego plasterka cytryny
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Ilość porcji: duża blaszka
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Ubić białka, dodać stopniowo cukier i żółtka, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika,   stopniowo równocześnie dodając dżem, wymieszany z mlekiem. Ciągle ucierać. Na końcu stopniowo dodać olej cały czas mieszając i bakalie otoczone w mące ziemniaczanej.

Piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.

W tym czasie przygotować lukier. Do wysokiego naczynia wlać białko, dodać cukier i sok z cytryny.Miksować wszystko razem aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.  Przelać do szprycy i można dekorować ciasto.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować lukrem.

Smacznego :)

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. KulinarnaJa 2 grudnia 2012 at 15:06 Reply

    Uroczy, wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 4 = dwa