Kartoflak czyli ciasto drożdżowe z farszem z kartofli i kaszy gryczanej

Czasami tak jest. Musisz wyjechać daleko, daleko… zostawić dom, ciepło rodzinnego ogniska, ludzi którzy zawsze Ci pomogą i będą przy Tobie. Zostawić miejsca które znasz i z którymi wiąrzą się  wspomnienia. I udać się w nowy nieznany świat,  gdzie czeka nowe życie i nowe miejsca…

Powrót do domu jest zawsze niecierpliwie oczekiwany, budzi się radość, wzruszenie i wspomnienia. Bo dom to nie tylko budynek, ale to ludzie w nim mieszkający, to atmosfera w nim panująca to zapach dobiegający z kuchni to smak niektórych potraw… Tylko takich, które zjesz w domu, które gotowała Twoja prababcia, babcia i mama.

Dzisiaj chciałabym o takiej potrawie napisać. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem znanym zwłaszcza w południowo-wschodniej Polsce. W moim mieście każdy je bardzo dobrze zna, i chyba nie ma osoby, która by tego ciasta przynajmniej raz nie jadła.

A skoro mowa o mieście z którego pochodzę….

Herb miasta

To miasto położone na szlaku handlowym, w którym krzyżowało się wiele kultur  zwłaszcza polska, rosyjska i żydowska.  Jest to stare miasto pamiętające swój największy rozkwit w w wieku XVI i XVII kiedy to odbywały się jarmarki kupiecki, największe w Polsce, a nawet w Europie. Po tych czasach pozostały podziemne piwnice, śliczne kamienice i rynek.

Studnia na rynku

Studnia na rynku

Wydaje mi się, że napływ rożnych kultur miał wpływ na kształtowanie się regionalnych specjalności kuchennych. Niewątpliwie taką specjalnością jest Kartoflak – czyli ciasto drożdżowe z nadzieniem ziemniaczanym z kaszą gryczaną :)

Kartoflak

Dobry jest na ciepło, na zimno, ale najbardziej smakuje mi przypieczony na patelni… taki z chrupiącą skórką :)

 

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dkg drożdży
  • Farsz
  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg kaszy gryczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • 1-2 cebule
  • sól,
  • pieprz
  • 1 jajko
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas gotowania: 30-35 min
  • Poziom trudności: średnie

Przygotowanie

Utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżka maki. Do miski przesiać mąkę, dodać 2 jajka i mleko, wyrobić ciasto, dodać zaczyn drożdżowy, i wyrabiać ciasto, aż będzie się odklejać od dłoni i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto jest lśniące i gładkie, wlać stopniowo masło i wyrabiać cisto jeszcze kilka minut, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Umyta kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-6 min, odcedzić, ostudzić. Posiekana cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę i mieszając chwile smażyć, przestudzić  Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać kaszę i cebulę, doprawić do smaku sola i pieprzem, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną cześć kładziemy na spód formy, wykładamy farsz i przykrywamy pozostałym ciastem, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Smacznego :)

Tagi: , ,

Komentarze: 20

  1. Droczilka 28 listopada 2012 at 07:07 Reply

    Bardzo lubię takie regionalne przysmaki. Parę razy zdarzyło mi się jeść kartoflaki…

  2. paula 28 listopada 2012 at 22:33 Reply

    ja też kiedyś jadłam takie ciasto….

  3. barbara 28 czerwca 2013 at 13:57 Reply

    Kartoflak jest bardzo dobrym przysmakiem.Wydaje mi się że herb i studnia na rynku jest miasta Jarosław

  4. Magdalena Żydak 4 października 2013 at 19:00 Reply

    mmm Jarosław… jest dokładnie tak jak piszesz:) dziękuje za przepis,pozdrawiam:) Jarosławianka.

    • aga 14 marca 2014 at 23:39 Reply

      Juz od dawna ‚chodzi’ za mna kartoflak. Teraz to koniecznie musze go upiec. Pytanie tylko, na ile stopni piekarnik i na jak dlugo? Dziekuje z gory za odpowiedz :)

      • Ula 15 czerwca 2014 at 18:28 Reply

        piekarnik nagrzewam do 180 stopni, a piekę tak ok. 40 – 50 min, aż ciasto będzie miało złoty kolor

  5. janiolka 11 czerwca 2014 at 09:24 Reply

    w jakiej wielkości blaszce go pieczesz?

    • Ula 15 czerwca 2014 at 17:36 Reply

      blaszka standardowa 25 x 40 cm, 180 stopni, ok. 40-50 min

  6. Monika 21 grudnia 2014 at 19:16 Reply

    Ale się cieszę, że znalazłam ten przepis, to również smak z mojego dzieciństwa. Nie jadłam go ze 20 lat :-( ale chętnie go zrobię, tylko proszę powiedz farsz musi być wystudzony, czy mogę dać letni? Serdecznie pozdrawiam i poproszę o więcej przepisów z Twojego dzieciństwa :) Zapewne będą to potrawy i z mojego dzieciństwa spędzanego u babci w Twoich stronach :-)

    • Ula 23 grudnia 2014 at 10:37 Reply

      Cieszę się, że przywołałam miłe wspomnienia :) najlepiej żeby farsz był wystudzony, wtedy ciasto się nie zaparzy.
      Pozdrawiam ciepło

  7. aga 31 grudnia 2015 at 15:01 Reply

    Czy to Jarosław?

    • Ula 1 stycznia 2016 at 10:32 Reply

      zgadza się :)

      • aga 1 stycznia 2016 at 17:28 Reply

        Moje miasto!!!

        • Ula 2 stycznia 2016 at 18:37 Reply

          Moje też :) pozdrawiam serdecznie

  8. Piotr 2 stycznia 2016 at 23:31 Reply

    Ja dodawalem tez bialy ser, ale wtedy trzeba go zjesc dosc szybko, poniewaz z serem kisnie. Dodawania sera nauczyla mnie pani Krystyna mama kolegi, Co do ilosci ziemniakow spieralbym sie, poniewaz wg. mnie to malo na taka ilosc ciasta.

    • Ula 3 stycznia 2016 at 11:27 Reply

      Z serem jeszcze nie próbowałam, a jeżeli chodzi o ziemniaki to ważne, żeby nie było ich za dużo.

  9. Grzegorz 9 marca 2016 at 09:23 Reply

    To tez moje miasto , miałem robić bułeczki, ale co tam, bedzie kartoflana, dzieki

  10. Grzegorz 9 marca 2016 at 09:24 Reply

    Oczywiście kartoflak

  11. par 12 listopada 2016 at 15:43 Reply

    Witajcie to takze moje miasto, ale mnie zawialo do Paryza, wlasnie dzisiaj pieke kartoflak , to jest smak z domu rodzinnego tak jak szarlotka, uwielbiamy go na cieplo , pozdrawiam

  12. Kasia 1 stycznia 2017 at 00:19 Reply

    Jeny, ja tez z Jaroslawia. Szukalam wlasnie przepisu na pierog, bo mama nie miala czasu mi pomoc i wpadlam na Twoja strone! Mnie wywialo do Stanow i im dluzej tu jestem, tym wiecej gotuje/pieke klasyczne polskie/jaroslawskie potrawy. Dzieki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


cztery + = 6