Ucierane ciasto z Lubisiami

Chyba każdy miał kiedyś w dzieciństwie misia. Takiego pluszowego, do którego można było się przytulić, w którego można było się wypłakać i który zawsze przy nas był na dobre i na złe. To taki przyjaciel, który czasami towarzyszy nam od kołyski. Targany za ucho idzie z nami do przedszkola, przygnieciony książkami w plecaku wędruje z nami w pierwszych dniach do szkoły, wypełniony ściągami pisze z nami maturę, a nawet pomaga podczas egzaminu na studia… Mały pluszowy miś, a taki wielki przyjaciel.

Pluszowy miś

Pluszowy miś

Ale skąd on się właściwie wziął…?

Otóż podczas polowania 1902 roku, prezydent Stanów Zjednoczonych Teodor „Teddy” Roosevelt, postrzelił małego niedźwiadka. Kiedy prezydent zobaczył przerażone zwierzątko, kazał go uwolnić. Historię tą przedstawiono na rysunku, który ukazał się w jednej z gazet, a dla sklepikarza z Brooklynu stała się ona inspiracją do stworzenia pluszowego niedźwiadka o nazwie „Teddy”. W ciągu kilku lat misie stały się sławne na całym świecie i towarzyszą nam po dzisiejszy dzień.

W 100 rocznicę powstania zabawki, dzień 25 listopada ustanowiono Światowym Dniem Pluszowego Misia. I właśnie ta data stała się dla mnie inspiracją…

Zapraszam na ucierane ciasto z Lubisiami 🙂

Ucierane ciasto z Lubisiami

 

Ucierane ciasto z Lubisiami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • na małą kwadratową formę
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 6 Lubisiów o dowolnym smaku ( ja wybrałam czekoladowe)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchna masę, dodawać po jednym całym jajku. dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto  wlać do formy na to poukładać Lubisie. Piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

  2. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. Anita 19 marca 2013 at 08:33 Reply

    Bardzo ciekawy przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *