Hamburger – troszkę Ameryki w Europie

Po obejrzeniu amerykańskiej edycji „Masterchef” z niecierpliwością czekałam na polska edycję. Byłam ciekawa co takiego wymyślili scenarzyści, jak spiszą się uczestnicy i czy jury będzie charyzmatyczne.

I się rozczarowałam… nawet bardzo…

Eliminacje jak eliminacje, bez większych emocji, bardziej czekałam co będzie dalej… i jak zobaczyłam odcinek z jajkiem,  z krojeniem cebuli,  a potem płacz w odcinku z królikiem to doszłam do wniosku, że ja to już widziałam, ale w wersji amerykańskiej. Odcinki stały się bardzo przewidywalne, przez co mało ekscytujące. A jury jakieś takie ni jakie, mimo, że cenie wiedzę i umiejętności p. Gesler, a przepisy p. Ani nie raz śledziłam w „Dzień Dobry TVN” ( chociaż muszę przyznać , że powiedzenie „oddaj fartucha” stało się już bardzo popularne 😉 ).Dlatego przestałam oglądać „Masterchef”.

I w sumie przez przypadek wczoraj oglądałam powtórkę ostatniego odcinka, zainteresował mnie ze względu na gościa specjalnego – był nim Joe Bastianich , juror z pierwszej edycji amerykańskiego „Masterchef”, legenda kulinarna,  charyzmatyczny i przystojny mężczyzna – i ten odcinek bardzo mi się podobał :). Joe wprowadził emocje, które odczuwali nie tyko uczestnicy programu, ale także telewidzowie. Słuchało się go z uwagą , a jego wypowiedzi były  ciekawe. Na uwagę zasługuje też jego zachowanie, kiedy to przyniósł Maćkowi bułkę, Jaśkowi musztardę, a Kindze zabrał czosnek 🙂 I słowa skierowane do Jaśka na koniec : ” twoje danie jest jak Ty ciekawe i twórcze…” – chciałabym kiedyś usłyszeć taki komplement…

Jasiek – trzymam za ciebie kciuki 🙂

I właśnie z tego odcinka wzięła się moja inspiracja na dzisiejsze danie…

Hamburger

Czyli na Hamburgera – jest to danie pochodzące z Ameryki, ale tak naprawdę Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku , kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec. Skoro ma korzenie europejskie to zapraszam 🙂

 

 

 

 

 

Hamburger – troszkę Ameryki w Europie

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 50 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 listki sałaty
  • 1 mały pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • majonez
  • keczup
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, musztardę, odrobinę wody i wszystko dobrze wyrobić. Uformować 4 burgery, tak aby były przynajmniej 1 cm większe od bułki. I upiec na patelni z rozgrzaną oliwą z każdej strony ok . 3-4 min.

  2. Cebulę, pomidor i ogórki kroimy na cienkie plasterki. Bułkę przekrojoną na pół podpiekamy chwilkę w piekarniku, tak aby się zarumieniła. Dolną część bułki smarujemy majonezem kładziemy cebule, na to kładziemy gotowego burgera, kładziemy plasterek sera, pomidory, ogórki, polewamy keczupem, przykrywamy listkiem sałaty, górną część bułki od wewnątrz smarujemy majonezem  i przykrywamy całość. Hamburger gotowy ,a właściwie Cheeseburger 🙂

  3. Smacznego 🙂

  4.  

Published on by

1 komentarz

  1. karolina 15 listopada 2012 at 20:01 Reply

    http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    Nominowałam Cię do wyróżnienia Liebster Blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *