Pieczona szynka

Hiszpańskie szynki

 

Przejeżdżając przez Hiszpanię chyba nie było miasta, w którym nie wisiały by szynki. Małe sklepiki, duże markety, nawet specjalnie bary gdzie podawano kanapki z szynką różnego rodzaju. Bagietka z hiszpańską szynką… bezcenne… w takiej kanapce jest zaklęty cały smak Półwyspu Iberyjskiego.

 

Jamon Iberico

 

Jamon Iberico – czyli szynka z czarnej świnki, ale nie wystarczy, że z czarnej to jeszcze karmionej żołędziami i ziołami śródziemnomorskimi. Jest to jedna z najlepszych szynek jakie jadłam, a cena mówi sama za siebie…

Żeby szynka miała taki, taki smak – słodkawy z orzechową nutą o niskiej zawartości tłuszczu i soli - musi miesiącami, a nawet latami wisieć i dojrzewać w górskich jaskiniach, gdzie odpowiednia temperatura i duży stopień wilgotności wpływają na wysoką jakość szynek.

Szynki Iberico często podawane są jako tapas – przystawki z hiszpańskimi oliwkami, suszonymi pomidorami i serami.

Zainspirowana tymi pysznymi wspomnieniami upiekliśmy sobie naszą polska szynkę. Inną aczkolwiek równie pyszna co hiszpańska.

 

Pieczona szynka

Składniki

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • kilka ziaren jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: ok.1 godz. 30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

W moździerzu rozcieramy takie przyprawy jak: jałowiec, kolorowy pieprz, kolendra, ziele angielskie. Dodajemy sól, paprykę, zioła prowansalskie,  wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszone listki laurowe. Wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Dokładnie smarujemy marynatą szynkę - można też włożyć do marynaty i zostawić na noc - wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia, wlewamy pozostałą marynatę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C ok. 1,30 h - w zależności od wielkości szynki.

Smacznego :)

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 2 = cztery