Gruszki w czerwonym winie

 

Są bardzo wymagające, kapryśne i delikatne, ale kiedy spełni się ich zachcianki to potrafią się odwdzięczyć. Nie wszędzie chcą rosnąc, potrzebują dużo słońca i najlepiej jak najmniej deszczu zwłaszcza w czasie owocowania. Gleba na której rosną też nie jest bez znaczenia, to z niej czerpią to co najlepsze i dlatego ich smak jest tak różnorodny. Oprócz gleby bardzo duże znaczenie ma też wiatr, który owiewa owoce winorośli i nadaje im albo lawendowy posmak, albo słonawy, jeżeli wieje znad morza. Winorośl hodowana od wielu tysięcy lat znana już starożytnym cieszy się dużym zainteresowaniem. a właściwie nie tyle winorośl co produkt, który jest z jej owoców wykonywany.

Francuskie wino

 

Czerwone, białe lub różowe, wytrawne, słodkie lub półsłodkie. Włoskie, hiszpańskie, kalifornijskie czy polskie. Wino – znane chyba każdemu – dzisiaj było moją inspiracją, a właściwie to francuskie słodkie wino.

Zbliżają się chłodne zimowe wieczory, a wtedy grzane wino z przyprawami jest nie zastąpione. oprócz grzanego wina chciałam wam zaproponować gruszki.

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie…

Potrawy rozgrzewające

Składniki

  • 2 twarde gruszki
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę skórki z pomarańczy
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Wino zagotować z cynamonem, goździkami, cukrem i skórką pomarańczową, po czym odstawić na kilka minut. Obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Gruszki na kilka minut zanurzamy w gorącym winie.
Gruszki wyjmujemy i wkładamy do szczelnie zamykanego słoika. Wino należy ponownie zagotować i zalać nim gruszki. Słój natychmiast zamykamy.

Gruszki gotowe są do spożycia już po kilku dniach. Można wykorzystać je do cista, deserów lub sałatek owocowych, albo po prostu zjeść ze smakiem.

Smacznego :)

Komentarze: 2

  1. suplementy ketony 26 listopada 2012 at 16:39 Reply

    Mam nadzieje, ze w najblizszym czasie pojawia sie tu jeszcze podobne notki, bo temat jest bardzo ciekawy, a sam tekst bardzo milo i latwo sie czyta. Bede tu zagladac, na pewno. Dzieki za caly wklad pracy w napisanie tekstu.

  2. odchudzanie ketony 26 listopada 2012 at 19:07 Reply

    Ciekawe informacje, ciekawy styl, ciekawe spojrzenie na temat. Dziekuje za zamieszczenie w notce wszystkich waznych informacji, czyta sie ja bardzo dobrze, gratulacje. Jak dla mnie, za notke i calego bloga, 10/10!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


cztery − = 0