Dyniowe ciasto drożdżowe

 

 

Podczas objazdu po Hiszpanii odwiedziliśmy Sewille – stolicę regionu zwanego Andaluzją.Jest to bardzo ciekawe miasto z pięknymi zabytkami. Dzisiaj chciałabym się skupić na Katedrze wzniesionej w miejsce wielkiego meczetu. Jej dzwonnica , La Giralda, oraz Patio de los Naranjos są pozostałościami tej muzułmańskiej świątyni.

 

Katedra w Sewili

Podobało mi się na patio gdzie rósł cytrynowy gaj z małymi owocami kołyszącymi się na gałęziach.

W cytrynowym gaju

Ale nie o cytrynach chciałam pisać…

Katedra oprócz tego ,że wznosi się na miejscu starego meczetu i jest jednym z największych kościołów na świecie z kilkudziesięcioma kaplicami wypełnionymi dziełami sztuki, to ma w sobie jeszcze coś co przykuło moją uwagę.  Znajduje się w niej nagrobek Krzysztofa Kolumba pochodzący z lat 90. XIX wieku. Trumnę niesie czterech żałobników uosabiających królestwa Kastylii, Leonu, Aragonii i Nawarry.

Nagrobek Krzysztofa Kolumba

Będąc w tym miejscu uświadomiłam sobie ile tak naprawdę zawdzięczamy temu odkrywcy. Jak duży wpływ miał na rozwój kulinarny w Europie. Gdyby nie przywiózł na swoich statkach ziemniaków, kukurydzy, papryki, pomidorów, przypraw, egzotycznych owoców, kawy i herbaty kuchnia europejska na pewno nie byłaby tak zróżnicowana. Razem z Kolumbem przypłynęła także dynia – podobno w pamiętnikach Kolumb odnotował  kiedy pierwszy raz ujrzał to niezwykle duże warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, ale szybo wkradła się w gusta i uprawiano ją niemal w całej Europie. Podawano ją na stołach pańskich jak i chłopskich, a furorę robiły nasiona które, jak wierzono, dodawały wigoru w łóżku.

 

Zainspirowana odkryciem Kolumba chciałam wszystkich zaprosić na „Dyniowe ciasto drożdżowe”

Dyniowe ciasto drożdżowe

 

Dyniowe ciast drożdżowe

Dyniowe cisto drożdżowe

1/2 kg mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki tłuszczu ( masło na pół z olejem)

4 dkg drożdży

olejek migdałowy

20 dkg dyni

1/2 szklanki mleka

 

 

Kruszonka

1/4 kostki masła

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

 

Dynię obrać i rozgotować 1/2 szklance mleka na gładka masę.

Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Połączyć składniki kruszonki. Gotową kruszonką posypać ciasto.

Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

Smacznego :)

 

Dyniowe przysmaki

Komentarze: 2

  1. ankawell 30 października 2012 at 17:16 Reply

    opowieści z podróży – to lubię … a ciasto ma przepiękny kolor – aż chce się skosztować…

  2. paula 1 listopada 2012 at 21:33 Reply

    ładne zdjęcia.. ciekawe ujęcia..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


dwa − = 1