Sałatka z czerwonych buraczków

Odkryłam ją nie dawno i od razu zachwyciłam się połączeniem smaków.  Koleżanki wyciągnęły mnie na obiad do baru wegetariańskiego. Jakoś nie byłam przekonana i bałam się, że wyjdę  stamtąd głodna. A jak głodna to i zła, ale ta wizyta odkryła przede mną nowe smaki i jest na pewno warta powtórzenia.

Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i tania, a przy tym świetnie się nadaje do pudełka na obiad do pracy.

Sałatka z czerwonych buraczków

Sałatka z czerwonych buraczków

 

 

Składniki

  • 6 małych upieczonych buraczków - u mnie bardzo małych
  • rukola w dowolnej ilości
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pestki dyni lub orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Buraczki wymyć owinąć w folie aluminiową i piec, aż będą miękkie ( ok. 1 godz. długość pieczenia zależy od wielkości buraczków). Wystudzone obrać ze skórki i pokroić. Na talerzu rozłożyć umytą rukolę, a na nią buraczki i natkę pietruszki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą i cytryną, dodać sól i pieprz. Polać dresingiem sałatkę i posypać posiekanymi orzechami lub pestkami dyni.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


1 × = sześć