Zupa dyniowa z boczniakami i Projekt Topinambur – oto jak smakuje jesień

Tydzień temu Projekt Topinambur – zostań miejskim ogrodnikiem, dobiegł końca. Przez dziewięć tygodni grupka miłośników przyrody i kulinariów spotykała się w Vili Intrata i pod okiem specjalistów tworzyła różne ciekawe rzeczy, ogródki ziołowe, naturalne kremy, ale głównie gotowała.

Warsztaty kulinarne prowadził szef wilanowskiej kuchni Maciej Nowicki specjalista w dziedzinie kuchni staropolskiej. Razem z nim odtwarzaliśmy przepisy, które królowały na stole Sobieskiego. I tak poznaliśmy przyprawy staropolskie, dzisiaj już niekiedy zapomniane, zasmakowaliśmy w topinamburze, pasternaku, spróbowaliśmy jesiotra i szczupaka, kuropatwy i ostryg normandzkich, dowiedzieliśmy  się jak zrobić sos szary i z dodatkiem piernika. Na każdych zajęciach było coś nowego, ciekawego i odkrywczego. Okazało się, że marchewka nie musi być pomarańczowa, a burak ćwikłowy czerwony.

A na zdjęciu marchewki

Z tej masy przepisów zapamiętałam głownie przepis na zupę dyniową i jabłkową. Niestety podczas warsztatów nie było czasu na notowanie, a organizatorzy nie zapewnili nam dostępu do przepisów, a szkoda bo pamieć jest ulotna, a potrawy były naprawdę godne powtórzenia.

Ale zupę dyniową zapamiętałam, po pierwsze bo lubię dynie , po drugie bo jest z boczniakami, a po trzecie bo jest bardzo prosta. Dokładnego przepisu z gramaturą nie mam, mam taki na oko ;) zrobiłam tak w swojej kuchni i wyszło idealnie.

Zupa dyniowa z boczniakami

 

Zupa wyjdzie z każdej dyni, ale najlepsza jest dynia piżmowa. Dynia piżmowa kształtem przypomina tykwę lub dużą gruszkę, jest bardzo słodka i nie ma tak intensywnego koloru jak hokajdo.

Dynia piżmowa

Zdjęcie – źródło internet.

Dynia ta ma bardzo twardą skórkę, ale w środku jest mięciutka. A zupa z niej wychodzi pyszna.

A tu przepis na inną zupę z wykorzystaniem dyni na moim blogu i ciasto drożdżowe oraz dynia nie tylko do jedzenia, a i jeszcze  dyniowe wytrawne babeczki. Bo ja bardzo lubię dynię i jesień ma dla mnie jej smak.

Zupa dyniowa z boczniakami

Sposób na dynię 2015

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1,5 kg dyni piżmowej (im więcej dyni tym zupa jest gęściejsza)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • uprażone pestki z dyni i słonecznika
  • 3 boczniaki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Bulion warzywny przygotowałam sobie wcześniej ( wymyte warzywa: pietruszkę, marchewki, cebulę, pora, selera zalałam wodą i gotowałam przez ok. 1 godz.). Przeważnie gotuję w większej ilości i zamrażam po porcjowany i kiedy najdzie mnie ochota na zupę to wyjmuję bulion z zamrażarki i gotowe.

Dynię przekroić, wyjąć nasiona, obrać ze skórki (uwaga skórka jest bardzo twarda!) i pokroić w równą kostkę. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia skropić ok. 2 łyżkami oleju posypać sola i pieprzem i upiec w temperaturze 180 C przez ok. 30 min. W tym czasie oczyszczone boczniaki pokroić na paseczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z pozostałym olejem. Upieczoną dynię przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Wszystko chwilkę gotować następnie dokładnie zblędować i doprawić do smaku. Zupę rozlać do miseczek, nałożyć boczniaki, jogurt lub śmietanę i obficie posypać pestkami.

Smacznego :)

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


cztery × 1 =