Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki czyli jak smakuje jesień?

Jesień gości już od kilku dni. Strojna w swoje barwy, otulona ciepłym swetrem wydłuża nam wieczory. Lubię jesień taką złotą z szeleszczącymi liśćmi, ostatnimi promieniami słońca muskającymi twarz podczas spaceru. Lubię też tą szarą i smutną kiedy deszcz stuka w parasol, a uliczne światła rozbłyskują w kroplach. Lubię te długie wieczory kiedy mogę  owinąć się szalem i popijać herbatę. Oj jak ja to lubię…

A jesień na kuchennym stole lubię chyba najbardziej. Ma ona dla mnie wiele smaków związanych ze wspomnieniami, wyjazdami ale także z sezonowością. O tym jak smakuje dla mnie jesień będę pisać w najbliższym czasie.

Pierwszy jesienny wpis to tytułowa zupa, która łączy w sobie smak lata, jakim są dla mnie pomidory, ze smakiem początku jesieni, jakim jest dla mnie papryka. Takie naturalne przejście do kolejnej pory roku. A przy tym niskokaloryczne i bardzo zdrowe.

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

 

Zupa wychodzi gęsta i aromatyczna. Można ja podać z grzankami, kleksem gęstej śmietany lub świeżymi ziołami np. bazylia i pietruszką.

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

 

Przepis jest inspiracją zaczerpniętą od Marty Dymek

 

Jesienne Superfoods

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 8 dużych czerwonych papryk
  • 2 główki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego (może być więcej)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Czas przygotowania: 1,5 h
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min aż skórka zacznie czarnieć. Pomidory też układamy na blaszce i pieczemy razem z czosnkiem ok. 25 min. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę i razem z upieczonymi pomidorami oraz wyciśniętym z łupiny upieczonym czosnkiem wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Chwilkę wszystko razem gotujemy, dodajemy bulion, przyprawiamy do smaku i blędujemy.

p.s. zdejmowanie skórki z papryki jest dość czasochłonne, warto mieć pomocnika :)

Smacznego :)

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× 3 = dziewięć