Onigiri – kanapka z ryżu – wspomnienie japońskiej kuchni

Planując wyjazd do Japonii zastanawiamy się co my tam takiego będziemy jeść… Z japońskich dań znałam sushi i na tym chyba koniec.

Na miejscu okazało się, że kuchnia japońska jest bardzo bogata i oczywiście opiera się na ryżu. Ryż, który tam jedliśmy, pod różnymi postaciami, smakuje inaczej niż u nas. Jest słodszy, bardziej sprężysty i klejący. Naprawdę smaczny. Nawet bez dodatków smakuje bardzo dobrze.

Dzisiaj chciałam przedstawić jedno z dań, a raczej przekąskę, która towarzyszyła nam przez cały pobyt w Japonii. Oczywiście była z rożnymi dodatkami, ale zawsze pożywna i dająca dużo energii.

Tą przekąską były onigiri czyli kanapki z ryżu z dowolnym nadzieniem. Owe kanapki, można było kupić w każdym supermarkecie typu 7eleven i innych mu podobnych albo u przydrożnych tragarzy. Były serwowane na ciepło ( zwłaszcza w hotelowych restauracjach na śniadanie) lub zimno. Z łososiem, tuńczykiem, keczupem, z bliżej mi nieznanymi ziarnami,  kawiorem, w glonach, w jajku lub posypane sezamem. Wybór naprawdę był duży i nie sposób było spróbować wszystkich.

Onigiri z supermarketu

Onigiri podane jako przystawka

Po przyjeździe do Polski, postanowiłam odtworzyć owe kanapki, żeby chociaż na chwile przenieść się wspomnieniami do kraju kwitnącej wiśni.

Ryżowe kanapki w moim wykonaniu

Ryżowe kanapki w moim wykonaniu

Kanapki okazały się bardzo łatwe w wykonaniu, potrzebujemy tylko ryżu do sushi i ulubionego nadzienia. Można je podawać na ciepło i zimno, jako śniadanie lub przekąskę po treningu na siłowni.

 

 

Przez Japonię

Danie inspirowane podróżą

Składniki

  • 250 dkg ryżu do sushi
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 łyżka majonezu
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 8-10
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Ryż przesypać do miski zalać zimna wodą, przepłukać i wylać wodę. Czynność powtórzyć 2-3 razy, aż woda będzie czysta. Odcedzić i pozostawić na chwilę na sitku. W tym czasie w niewielki garnku zagrzać ocet z cukrem i solą, nie zagotować - cukier powinien się rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Ryż przesypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą ok. 1,5 cm nad powierzchnia ryżu. Gotujemy przez 15 min na średnim ogniu, czas od czasu mieszając. Po upływie tego czasu zostawiamy ryż cały czas pod przykryciem, aby wchłoną pozostałą wodę. Kiedy uznamy że już jest gotowy przesypujemy zawartość garnka do miski i zalewamy wcześniej przygotowanym roztworem z octu. Delikatnie drewniana łyżką mieszamy ryż.

Odcedzonego tuńczyka mieszamy z majonezem i pieprzem.

Należy pracować na ciepłym ryżu. Przed formowaniem  onigiri należy zamoczyć ręce w miseczce z wodą, wtedy ryż nie będzie kleił się do dłoni. Warstwę ryżu rozkładamy na dłoni, w środku układamy odpowiednią (tyle, aby dało się „zamknąć w ryżu”) porcję nadzienia, otaczamy ryżem formując kulkę. Aby uformować stożek, należy spłaszczyć delikatnie kulkę między nasadą dłoni a złączonymi palcami i drugą dłonią od góry formujemy stożek. Najważniejsze jest to, aby nie ściskać zbyt mocno kulek podczas formowania i nie pognieść ryżu. Dobrym sposobem jest użycie do formowania kanapek plastikowego worka, pomaga on w odpowiednim ukształtowaniu onigiri. Gotowe kanapki można posypać sezamem lub owinąć w kawałek wodorosta.

Smaczneo :)

Tagi:

1 komentarz

  1. Szczypta Słodyczy 19 sierpnia 2015 at 19:22 Reply

    Zazdroszczę tej podróży i tych smakowitych pamiątek z których wyczarować możesz jeszcze więcej takich pyszności ;)

    Dziękuję Ci za wzięcie udziału w akcji oraz konkursie!

Odpowiedz na „Szczypta SłodyczyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


8 + = jedenaście