Czekoladowy pudding z awokado i warsztaty kulinarne z Martą Dymek

Na stronę Marty trafiłam zupełnie przez przypadek. Szukałam przepisu na pasztet warzywny i w śród wielu propozycji zdecydowałam się na ten z  www.jadlonomia.com . Przejrzałam kilka przepisów i oczarowana zdjęciami, skusiłam się na pasztet, który wyszedł bardzo dobry. Zaczęłam śledzić poczynania Marty i dowiedziałam się o warsztatach kulinarnych, które prowadzi w jednej z warszawskich szkół gotowania. Chwila namysłu… i się zdecydowałam.

Marta okazała się pełną pasji kobietą z ogromna wiedzą i sercem do tego co robi. Otwarta, cierpliwie odpowiadała na pytania, niejednokrotnie powtarzające się, spokojnie wyjaśniała wszystko krok po kroku. Tematem spotkania była oczywiście kuchnia wegańska – dla mnie czarna magia – ale ciekawość wygrała i moje menu wzbogaciło się o nowe bardzo smaczne przepisy.

Marta w akcji

Marta w akcji

Podczas produkcji falafeli

Podczas produkcji falafeli

Na warsztatach każda  4 osobowa grupa, miała przygotować menu według przepisów Marty i pod czujnym jej okiem. Potrzebne składniki i sprzęty czekały już na nas przygotowane na blatach kuchennych. Naszym zadaniem było sprawnie połączyć wybrane składniki w odpowiednie danie. Przepisy okazały się proste i nie wymagające większego nakładu pracy. A jak się potem okazało dana wyszły pyszne. Na koniec zajęć, przy elegancko nakrytym stole, mogliśmy wszystkich dań spróbować. To była bardzo przyjemna część tego spotkania.

Dzisiaj prezentuję przepis, który na pewno wykorzystam wiele razy – czekoladowy pudding z awokado. U mnie był już w wersji z pomarańczą i gruszką, jednak z granatem smakuje mi najlepiej.

Czekoladowy pudding z awokado

Czekoladowy pudding z awokado

Czekoladowy pudding z awokado

Czekoladowy pudding z awokado

Składniki

  • 2 duże i bardzo, bardzo dojrzałe awokado
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek miodu albo syropu , na przykład z agawy
  • 5 -6 łyżek mleka roślinnego
  • pestki granatu
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Awokado obrać, połączyć z reszta składników i dokładnie zblendować. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


8 × = trzydzieści dwa