Zielony koktajl pełen witamin

Zielony koktajl pełen witamin

Zielony koktajl pełen witamin

Upolowałam dzisiaj jarmuż :) cieszyłam się jak dziecko niosąc go do domu. Po drodze zastanawiałam się co z niego upichcić….ugotować, dusić , smażyć?? ehhh tyle możliwości. Mój mąż, widząc co kupiłam wielce się zdziwił, trochę zbladł i kategorycznie odmówił zjadania tej „dziwnej zieleniny”… cóż było robić, jakoś go musiałam przekonać ;)

I tak powstał koktajl – zielony i pełen witamin – idealny na tę porę roku.

Zielony koktajl pełen witamin

Zielony koktajl pełen witamin

Jarmuż to jedna z najstarszych odmian kapusty. Bogaty w antyoksydacyjne witaminy, mikroelementy i chlorofil. Jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Można go spożywać w sałatkach, zupach a, także jako chipsy. Często jest używany do koktajli owocowo – warzywnych.

Zielony koktajl pełen witamin

Zielony koktajl pełen witamin

Dzisiaj jarmuż połączyłam z jabłkiem, cytryną i bananem.

Mężowi smakowało ;)

Niskokaloryczny styczeń

Składniki

  • 2 liście jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 banan
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki wody (u mnie mineralna lekko gazowana)
  • 1 łyżeczka miodu
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Liście opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do kielicha blendera. Umyte jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę obrać ze skórki i pokrojoną dodać do reszty składników. To samo uczynić z bananem. Wlać wodę, dodać miód i wszystko dokładnie zblędować. Rozlać do szklanek.

Smacznego :)

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. foodmania 3 stycznia 2015 at 20:42 Reply

    taki koktajl to idealny pomysł na jutrzejszy poranek :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


pięć × 1 =