Placuszki z jabłkami i kremem mascarpone

Przepis powstał po obejrzeniu jednego z programów tv. Uległ małej modyfikacji i tak powstały pyszne placuszki. Receptura nie jest zbyt skomplikowana, składniki ogólnie dostępne, a pyszny podwieczorek gwarantowany.

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami i kremem mascarpone

Placuszki wychodzą puszyste, lekkie i sycące. Jabłka dodają delikatnej kwaskowatości i podkreślają smak cista. Zamiast kremu mascarpone, można je podać np. z powidłem porzeczkowym.

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami i kremem mascarpone

Placuszki smakowały całej rodzinie, łącznie z naszym czworonogiem.

Świetnie sprawdziły się jako sylwestrowa przekąska podawane na zimno.

Przekąski Sylwestrowe

Placuszki z jabłkami i kremem mascarpone

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: ok. 12 placuszków
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • ok. 4 łyżki mąki ( albo tyle ile zabierze ciasto)
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały gęsty jogurt naturalny
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczona w odrobinie wody

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek. 3 żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru. Kiedy żółtka będą dobrze utarte i puszyste dodać szczyptę proszku do pieczenia i po 1 łyżce maki, cały czas ucierając. Do żółtek dodać jogurt i dokładnie zamieszać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze łyżkę lub 2 mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta wkroić obrane jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć z ciastem.

  2. Placuszki smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

  3. 1 łyżkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wody (tylko tyle, aby się kawa rozpuściła) i wystudzić.Pozostałe żółtko utrzeć z 1 czubatą łyżką cukru. Wlać do niego kawę i dodać ser mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać.

  4. Przestudzone placuszki podawać z gotowym kremem mascarpone.

  5. Smacznego 🙂

Published on by

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *