Śledzie po sułtańsku

Dzisiaj przepis na śledzie na słodko. Połączenie, które zaskoczy nie jedno podniebienie. Polecam na przystawkę, przekąskę, a także na wigilijny stół. U nas w domu to już tradycja.

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

 

Przepis mam od mamy :)

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie Wigilijne 2014

Wigilia 2014

Składniki

  • 1/2 kg śledzi
  • 3 cebule
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 6
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć najlepiej przez całą noc. Jeżeli mamy solone śledzie, to zalać je 1/2 szkl. mleka i 1/4 szkl. wody i moczyć przez ok. 2 godziny.

Cebule pokroić w piórka. Na patelnie wlać 3 łyżki wody, ocet i cukier. Zagotować, aż zgęstnieje, powstanie syrop. Na patelnie dodać cebulę i zeszklić na syropie. Gotową cebulę przestudzić. Do przestudzonej cebuli dodać przecier pomidorowy wymieszany z 1 łyżka wody z rodzynek. Wymieszać dokładnie przecier z cebulą. Odcedzone rodzynki dodać do cebuli i zamieszać. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki i dodać do zimnej cebuli z rodzynkami. Doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego :)

Tagi: , , ,

Komentarze: 2

  1. Owca 23 grudnia 2014 at 23:25 Reply

    jutro sprawdzę przepis:)

  2. Ania 23 października 2015 at 09:58 Reply

    Przepis wygląda bardzo ciekawie, a samo zdjęcie – smakowicie :) ) postaram się jak najszybciej wykorzystać przepis. Szkoda, że dopiero teraz wpadłam na tę stronę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


9 − = osiem