Wigilijna zupa grzybowo-pieczarkowa

Wigilijna zupa grzybowo-pieczarkowa

Wigilijna zupa grzybowo-pieczarkowa

Najwyższy czas pomyśleć o wigilijnym menu. W każdym polskim domu te wyjątkowe dania wyglądają  inaczej i smakuje też inaczej. Np. taka zupa grzybowa, może być tylko z  suszonych grzybów, z kaszą gryczaną i bez dodatku śmietany. Jednak u nas zupa jest grzybowo – pieczarkowa z makaronem i zabielana. Taką jadamy przez cały rok, ale w wieczór wigilijny smakuje wyjątkowo.

Wigilijna zupa grzybowo-pieczarkowa

Wigilijna zupa grzybowo-pieczarkowa

Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 30 dag pieczarek
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 zupa grzybowa Winiary
  • 10-12 ml śmietany 18%
  • 3 garście makaronu łazanki
  • Czas przygotowania: 1h
  • Czas gotowania: 30 - 40 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Suszone grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej w 1/2 l wody.Namoczone grzyby pokroić. Wodę po grzybach wlewamy do garnka i dolewamy jeszcze 2 l wody. Dodać kostki bulionowe, pokrojone grzyby i gotować. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło i poddusić na nim posolone i popieprzone pieczarki. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszone pieczarki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubym tarku. Dodać do gotujących się grzybów. W letniej wodzie rozmieszać zupę Winiary i połączyć z resztą. Gotować ok. 7 min. Do niewielkiego naczynia wlać śmietanę i chochelkę zupy wszystko razem wmieszać. Połączyć z gotującą się zupą i jeszcze chwile gotować. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. W osobnym garnku ugotować makaron. Zupę podawać na gorąco z makaronem.

Smacznego :)

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. Owca 7 grudnia 2014 at 21:19 Reply

    czekam na więcej Wigilijnych przepisów :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× 7 = trzydzieści pięć