Karpatka teściowej

Smaki z dzieciństwa… chyba każdy ma jakąś potrawę lub ciasto, które kojarzy mu się z domem z mamą, babcią. Moje wspomnienia z dzieciństwa są przesiąknięte zapachami i smakami z domu rodzinnego. Ale dzisiaj nie o moich wspomnieniach, ale mego męża. Jak mówi o  dzieciństwie to w jego wspomnieniach pojawia  się wzmianka o karpatce. Historia przeważnie jest jedna,   nad ranem wrócili z bratem z dyskoteki i głodni zjedli ciasto przygotowany na niedzielę. Wygląda na to, że byli bardzo głodni, a karpatka była pyszna.

Karpatka teściowej

Karpatka teściowej

Spędzając ostatni weekend u teściów, nadarzyła się okazja do spróbowania smaków z dzieciństwa mojego męża. Okazało się, że karpatka jest tak pyszna jak we wspomnieniach i znika równie szybko jak po powrocie z dyskoteki.

Karpatka teściowej

 

Składniki

  • Ciasto
  • 2 szklanki wody
  • 1 margaryna (u mnie Palma)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 margaryna lub masło
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 45 min
  • Ilość porcji: 12
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Ciasto:

zagotować wodę z margaryną. Na wrzątek wsypać mąkę,  dokładnie wymieszać i wystudzić. Przestudzone ciasto miksować dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie blachy włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min.

Krem:

Z podanych składników ugotować budyń i przestudzić. Rozmiksować 1 kostkę margaryny lub masła dodając po jednej łyżce budyniu.

Przełożyć wystudzone ciasto gotową masą. Karpatkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Tagi: , , ,

Komentarze: 2

  1. Owca 2 grudnia 2014 at 22:00 Reply

    zjadłabym :) zaraz po powrocie z dyskoteki :)

  2. gin 3 grudnia 2014 at 15:29 Reply

    Mmm, przepadam za karpatką :) A dawno już nie jadłam…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = pięć