Karpatka teściowej

Smaki z dzieciństwa… chyba każdy ma jakąś potrawę lub ciasto, które kojarzy mu się z domem z mamą, babcią. Moje wspomnienia z dzieciństwa są przesiąknięte zapachami i smakami z domu rodzinnego. Ale dzisiaj nie o moich wspomnieniach, ale mego męża. Jak mówi o  dzieciństwie to w jego wspomnieniach pojawia  się wzmianka o karpatce. Historia przeważnie jest jedna,   nad ranem wrócili z bratem z dyskoteki i głodni zjedli ciasto przygotowany na niedzielę. Wygląda na to, że byli bardzo głodni, a karpatka była pyszna.

Karpatka teściowej

Karpatka teściowej

Spędzając ostatni weekend u teściów, nadarzyła się okazja do spróbowania smaków z dzieciństwa mojego męża. Okazało się, że karpatka jest tak pyszna jak we wspomnieniach i znika równie szybko jak po powrocie z dyskoteki.

Karpatka teściowej

 

Karpatka teściowej

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 12
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto
  • 2 szklanki wody
  • 1 margaryna (u mnie Palma)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 margaryna lub masło

Przygotowanie:

  1. Ciasto:

  2. zagotować wodę z margaryną. Na wrzątek wsypać mąkę,  dokładnie wymieszać i wystudzić. Przestudzone ciasto miksować dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie blachy włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min.

  3. Krem:

  4. Z podanych składników ugotować budyń i przestudzić. Rozmiksować 1 kostkę margaryny lub masła dodając po jednej łyżce budyniu.

  5. Przełożyć wystudzone ciasto gotową masą. Karpatkę można posypać cukrem pudrem.

  6. Smacznego:)

Published on by

Tagi: , , ,

komentarze 2

  1. Owca 2 grudnia 2014 at 22:00 Reply

    zjadłabym 🙂 zaraz po powrocie z dyskoteki 🙂

  2. gin 3 grudnia 2014 at 15:29 Reply

    Mmm, przepadam za karpatką 🙂 A dawno już nie jadłam…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *